Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "TIMH ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ"

Με αμείωτο ενδιαφέρον και με την έντονη καθημερινή παρουσία του κοινού συνεχίζεται έκθεση ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ που πραγματοποιεί το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηράκλειου στην Πύλη του Παντοκράτορα αμέσως πριν από την Χανιόπορτα.

Υπενθυμίζεται ότι ενενήντα καλλιτέχνες, κυρίως Ελληνες, αλλά και Ευρωπαίοι προσφέρουν τη δική τους άποψη συμμετέχοντας στη μνήμη των 400 ετών από την αποδημία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου αποτίοντας τιμή τόσο σ' αυτόν όσο και στον καθ' εαυτό Ελληνα στη ζοφερή αυτή στιγμή που ζει.

Είναι ιδιαίτερα κολακευτικές οι κριτικές που εκφράζονται για την προσπάθεια του Μουσείου άλλα και για τα έργα που έχουν τη μορφή λαβάρων μιας τέχνης που προβάλλει και περιφέρει το γεγονός που εικονογραφεί,όπως ακόμα και για το περιβάλλον του κτιριακού όγκου που περικλείει το όλο εγχείρημα και το οποίο επενεργεί ως ο απόλυτος καταλυτής σύνδεσης μεταξύ της παλαιάς στοιχισμένης ενετικής λιθοδομής με τα έργα, κατορθώνοντας να υποβάλει στον απόλυτο βαθμό τον θεατή.

Ποικίλες είναι επίσης και οι τεχνικές άλλα και οι τεχνοτροπίες που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες όπως επίσης και η σχετική απόδοση του στόχου τον οποίον προβάλλουν.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο παρατηρούνται δυο τάσεις εκ των οποίων η μια αποδίδει κυρίως την εικονική μορφή της έκθεσης και η άλλη προβάλλει αλληγορικά το θέμα της σε σχέση και με τον καλλιτέχνη και με τον Θεοτοκόπουλο με ποικίλες διαθέσεις άξιες λόγου να αναφερθούν στις ξεναγήσεις που πραγματοποιούνται και που εξηγούν καλύτερα το κάθε έργο χωριστά. 

Πατρίς 11/6/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου